Quantcast
Channel: Lily.fi - Vauvakuume
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1723

Naisen anatomia ja muita ihmellisyyksiä

$
0
0

Siinä missä sijaissynnytystoimiston kanssa keskustelut ovat toistaiseksi keskittyneet laki- ja vakuutusasioihin, niin hedelmöitysklinikan kautta olemme myös saaneet aikamoisen tietopaketin naisen fysiologiasta ja hedelmöitysprosessista. Itse en ole koskaan ollut kovinkaan tietoinen (kiinnostunut) tästä aiheesta, joten huulet pyöreänä olemme kuunnelleet, ottaneet muistiinpahoja ja jälkeen päin googlettaneet.

Päätimme pian NWSC yhteistyön alettua, että otamme heidän suositteleman hedelmöitysklinikan (mitään emme ole tosin vielä allekirjoittaneet). Tämä klinikka, Oregon Reproductive Medicin, vaikutti kaikinpuolin hyvältä, niin hintojen (jotka ovat yhtä suolaiset kuin muidenkin klinikoiden) ja"success rates" perusteella. Kaikki lapsettomuushoidoissa käyneet tietävät hyvin mitä success rates tarkoittaa, mutta muille, että se on keskimääräinen onnistumisprosentti raskauteen johtaneista koeputkihedelmöityksistä.

Ensimmäinen keskustelu heidän lääkärinsä kanssa oli mielenkiintoinen, mutta myös hämmentävä, koska uutta tietoa oli niin paljon. Siinä missä varsinainen raskaus on prosessi itsessään, niin sitäkin tärkeämpi ja monimutkaisempi asia on koeputkihedelmöitys ja tätä edeltävä munasolun luovutus. Pelkästään munasolun luovutus kaikkine tutkimuksineen ja hoitoineen kuulostaa supermonimutkaiselta. Ensimmäistä kertaa elämässäni kuulin follikkeleista ja muista ihmellisyyksistä.

Sitten meidän tulee valita, haluammeko hedelmöityksen "tuorella" alkioilla (fresh embryos) vaiko pakastetuilla (frozen embryos). Mikäli valitsemme ensimmäisen, tulee munasolun luovuttajan ja sijaissynnyttäjän kierrot synkronoida ja hedelmöitys tehdä tämän mukaan. Mikäli jälkimmäinen, niin munasolunluovutus voidaan tehdä jo etukäteen ja tästä riippumatta edetä sijaissynnyttäjän kanssa ja hedelmöitys suorittaa vain hänen rytminsä mukaan. Tässä vaiheessa tuntui, että ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa, niin meillä on monta monituista pienempää vuorenhuippua valloitettavana.

Eli nöyrällä mielellä edetään, askel kerrallaan. Ja näihin(kin) kuviohin palataan käytännössä vasta joskus myöhemmin, kun munasolunluovuttaja, sijaissynnyttäjä jne. on lopullisesti selvillä.

Muuten, en ole ollenkaan asiantuntija näissä IVF (hedelmöitys) kuvioissa, eli jos joku fiksumpi huomaa asiavirheitä tekstissäni, niin olen enemmän kuin iloinen, että niistä kommenteissa oikaistaan! :)

 

kuva

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1723

Trending Articles